Dokter Verbeecklaan 2, 5845 CE SINT ANTHONIS06- 1017 9779info@cnad.nl

Inkomensbeheer / Budgetbeheer

Iedere dag moeten we weer keuzes maken. Merkt u ook wel eens dat u keuzes moet maken met het betalen van uw vaste lasten? “Moet ik eerst mijn nota voor energie betalen of toch eerst de huur?” Of kiest u voor het gemak om uw vaste lasten te laten betalen door iemand anders. Hierbij kunnen vaak ook gezondheidsredenen een rol spelen om de doorbetaling hiervan uit handen te geven. U wilt er immers zeker van zijn dat uw maandelijkse (woon)lasten worden voldaan. Daarom heeft CNAD inkomensbeheer / budgetbeheer.

Inkomensbeheer / budgetbeheer

CNAD verricht ook inkomens- of budgetbeheer. Niet alleen op het niveau van betaling van de vaste lasten, maar vooral op het niveau van bewindvoering: in deze Budgetbeheer Intensief genoemd met persoonlijke benadering en handelswijze. Daarnaast bieden wij nog het pakket Budgetbeheer Plus. Gewerkt wordt met een volmacht afgegeven door cliënt gedurende de tijd waarvoor deze is aangegaan, doch minimaal 6 maanden.
CNAD gebruikt het proces inkomens- of budgetbeheer om zo spoedig mogelijk de financiële zaken weer op orde te krijgen. Dit door het treffen van betalingsregelingen, het controleren en/of wijzigen van toeslagen, het aanvragen van aanvullende toeslagen of vergoedingen. Het doel is om de cliënt weer financieel op de rit te krijgen.

Volmacht

Bij inkomensbeheer of budgetbeheer is er geen sprake van een beschikking van de rechtbank, maar wordt er gewerkt met een volmacht. De volmacht beschrijft welke afspraken er zijn gemaakt tussen cliënt en CNAD en wordt ondertekend door cliënt en CNAD. Ten aanzien van het financiële aspect van deze samenwerking wordt grotendeels hetzelfde gehandeld als bij bewindvoering. Er is alleen géén verantwoording naar de rechtbank verschuldigd. Ook bij budgetbeheer wordt er een beheer¬ en leefgeldrekening geopend voor de cliënt. We maken een boedelbeschrijving, omdat we een vertrekpunt (oftewel nulpunt) nodig hebben. In een dergelijke situatie zijn dus cliënt en CNAD zelf verantwoordelijk voor het handelen en de controle in het proces van budgetbeheer. Om dit proces en deze samenwerking zo optimaal mogelijk te laten verlopen word er dan ook veel overleg gepleegd met cliënt. Hierbij is het dan ook erg belangrijk dat beide partijen zich houden aan de gemaakte afspraken.

Inkomensbeheer / budgetbeheerOp de beheerrekening komen alle inkomsten van de cliënt binnen en hiervandaan worden ook alle vaste lasten en kosten betaald. Wanneer alle vaste lasten en kosten zijn betaald word er iedere week een bedrag aan leefgeld overgemaakt naar de leefgeldrekening. Het leefgeld is afhankelijk van het inkomen dat overblijft nadat alle vaste lasten en kosten zijn betaald, dit kan dus per situatie verschillen. De cliënt krijgt een bankpas van de leefgeldrekening en is de enige persoon die de pincode van deze bankpas kent. Voor de beheer¬ en leefgeldrekening werkt CNAD samen met de ABN AMRO bank, RABO bank en ING bank. CNAD beheert de beheer¬ en leefgeldrekening door middel van internetbankieren. Budgetbeheer wordt in een toenemende mate vergoedt door de gemeente. De aanvraag hiervoor wordt door CNAD verzorgd. In deze situatie kan er ook verantwoording afgelegd worden aan de gemeente.

Meer weten? Neem direct contact met ons op!